Tumblr Mouse Cursors

Friday, 20 January 2012

PENGALAMAN AKU DALAM HIDUP

Banyak pengalaman yang ak nak kongsikan dekat korang . Suka dan duka yang banyak ak tempuhi . Kadang-2 orang tak tahu sama ade kiter ni ade masalah ataupon tidak . Cuma ak nak cakap , tak semestinya orang yang selalu gelak-2 dengan kiter , dye tak mempunyi masalh hanya satu jer yang tahu tentang hati dan perasaan kiter iaitu ' ALLAH ' . Sebenarnya , dengan gelak tawa la dye boleh menghilang kan segala masalh dan boleh melupa kan seketika maslah tersebut . Kadang ak x tahu nak cakap mcam maner . Nak kater ak ni terlampau jaga hati orang sampai hati ak pon kadang terluka . hmmmm ntah la . Susah klo orang x paham kat kiter . Sekarang ni ak nak cerita kan masalah ak dengan family ak . Banyak sangat ak tersa dengan dyeorang . actually my mom . Ak dah x thu nak luah kan dekat sper lagi klo bukan dengan my mucuk ak . iaitu BF ak . Dye la yang bnyak dengan luahan hati ak biler ak tengah sedih , dye la yang paham ak macam mner then dye la yang satu-2 nya yang tahu aper keinginan ak . Klo nak di cerita kan memng panjang . Ak x tahu la aper salah ak sampai aper yang ak buat semua nya tak kene dekat mama my mom ni . Ak tahu la yang ak ni ta seberapa yang pandai . Klo yer pon , jangan la wat ak macam ni . Ak rasa dri ak ni biler di perlukan mula lah semua nya baik , then biler tak di perlukan semua nya ade yang tak kene . Fedup la ak lama-2 macam ni . Tak kan ak nak kurang ajar . Betol x ! . Just ak boleh buat is 'Silent' . Mybe its better daripada ak terkurang ajar dengan dye . Biler di pkir-2 kan balik mybe ade betol per yang di suruh but , ak ni jer . Ak x suka di kongkong . Ak tahu jaga dri ak . cukup la . HUh!! Ak x faham la dengan orang tua ni . Kadang-2 ak boleh menagis biler ak rasa x puas ati . e2 jer yang ak boleh buat . Ak just nak kasih sayang . Susah ker mama nak bagi . Memang selama ni mama jaga kiteorang dengan susah payah . aper pon thanks mom . ! Tp x salah klo suatu hari mama dengar luahan hati anak-2 mama . Mama sebuk dengan kerja then kerje . HUH ! sampai biler ma . Duet x bawak kekubur la . Along x kesah klo kiter idop sderhana but , along x sanggop ilang kasih sayang daripada seorang mama . Aper pon along nak minta maaf dari ujung rambut samapai ujung kaki . Halal kan makan minum along eh ma . Along sayang mama .







Ketika dugaan datang menghalang, jangan lah kita memohon akan kemudahan, mohon lah kekuatan dan kebijaksanaan agar kita mampu menghadapinya . . .
Ade mase kite perlu menangis agar kite tahu dunie ini bkn untk ktawe...
Ade mase kite prlu ktawe agar kite tahu nilai stitis airmata :')





Pernah sekali tuh , ak dah tak tahu nak balik rumah sapa . Rumah my mom or my father . Pada mula nya , memng ak harap-2 sangat balik rumah my mom ni but dye cakap dekat ak yang dye sebuk kerja then dye tak dapat nak ambil ak dekat KTM Klang . Dye takut dye balik lambat then amek ak lambat coz dye kne pergi ke Ipoh . So , ak just say it's ok la ma . Kalo macam tuh , tak payah balik la . Tp hati ak ni pada mula nya memang nak balik sangat coz ak rindu sangat my mom but she said like that . So ak x kan nak pakse jugak kan . Then ak dapat satu panggilan daripada seseorang . sape lagi kalo bukan kaki menyebuk iaitu my BF ak la yang banyak take care pasal ak  . Dye sebuk suruh ak balik jugak . Dalam kepala ak , ak x tahu nak balik rumah saper . Dye ade jugak ajak ak tdor umah mak dye ,tp ak cakap xnak la . Malu la , per la . ade jer ak bagi alsan kat dye . Ak try kol my father but dye tak answer pon my call  . So ak nak tak nak stembai jer baju tuk nak bawak balik . Sesampai jer ak kat batang benar iaitu tempat stesyen KTM daripada temapt ak stdy . Dye tunggu kat sne coz dye nk teman ak balik ke Klang . Tidak lama kemudian , ak dapat satu panggilan daripada my father . Ak x cakap banyak pon dengan dye just say ak nak balik rumah dye . Then my father said ' dtang jer la . ' . So ak balik la ke rumah abah ak ni . Ak dok umah abah ak ni ade lah dalam 4hari coz ak just dapat cuti 4hari jer . Selama 4hari ak dok rumah abah ak ni , alhamdulillah xde pper yang terjadi dekat ak . Then ak pon balik la ke kolej semula . Pada keesokan hari nya , my mom call . she's say ." cuti ari tuh ade pergi maner-2 ker ?? ' Ak jawab ' xde pergi maner-2 pon . ' sedang kan ak balik ke rumah my father . Ak x de niat nak tipu dye .Tp suatu hari tuh , mybe abah ak terbagi tahu yang ak ni ade balik umah dye . E2 yang dye call ak then marah-2 ak kenapa tipu mama !! memang ak xde niat pon nak tipu dye , cuma ak x nak kecik kan ati dye coz x balik rumah dye . Tima tuh ak sedih sangat coz kne tuduh yang bukan-2 dari mak ak sendri . Ak tak pernah nak jauh kan dri ak dengan mak ak ni But kenapa mama cakap along ni nak jauh kan dri dripada mama . Sedangkan mama yang nak jauh kan dri adri along . Betol x !!!! Kenapa tima along tengah demam teruk tuh , mama x nak antar along balik kolej !! WHY ma .! Mama lagi sanggop sruh along balik ke kolej nek train . Mama tak terpikir ker klo terjadi something dekat along . ke mama x pernah nak pkir ??!!! Along sidih sangat ma , Along cuba nak dekat kan dri along dekat mama tp still x boleh coz mama layan along macam along ni xde perasaan pon kan . Last sekali my mom mintak maaf dekat ak . Walaupon along ni banyak kecik ati dengan mama ,tp tak per la ma , yang penting along sayang sangat dekat mama . LOVE U MA .....




Air susu ibu bagaikan aliran sungai di dalam Syurga yang membesarkan kita sehingga mengenal erti kehidupan. Oleh itu agungilah jasa ibu


Hati yang gembira boleh diwajahkan dengan wajah yang gembira tetapi wajah yang gembira tidak semestinya mempunyai hati yang gembira







No comments:

Post a Comment